Hovedside  ||  Informasjon  ||  Tjenester  ||  Nyttige tips  ||  Linker  ||  Arkiv  ||  Kontakt  ||  Kundeservice  || Tilbake


  13.06.2013, Oppdatert: 30.10.2017
  Ta en titt på
Facebook's
datasenter
i Luleå

Barentsregionen spiller en viktig rolle i å lagre
store mengder av livet til sosiale medier.

Her havner du når du er å surfer på Facebook. Selskapets nyeste serverpark ble ferdig i 2013
og valget falt på Luleå nord i Sverige mest på
grunn av sitt forholdsvis kjølige miljø året rundt.

   
 

Facebook's datasenter i Luleå som åpnet i juni 2013 er på hele 27.000 kvadratmeter og var selskapets første utenfor USA. Anlegget var det mest effektive og bærekraftige ved at det reduserte driftskostnadene samtidig som det økte miljøvennligheten. Datasenteret var den første servergården på en multi-campus utenfor Luleå i nord-Sverige.

Og allerede er datasenteret for lite, og et nytt
gigantisk anlegg er planlagt i samme region.

 
   
  Den sosiale nettverksprofilen på mer enn 2 milliarder brukere trenger serverplass, mye plass til mange servere. Luleå i Barentsregionen spiller en viktig rolle i lagring av neste oppdatering eller "Like"-klikk.

Datasenteret i Luleå åpnet i 2013 og allerede er den gigantiske serverhallen like utenfor Luleå allerede for liten og et nytt senter er allerede til vurdering i samme region. Det andre massive serversenteret vil være omtrent 14 hockeybaner og koste 1500 millioner kroner å bygge.

En av hovedgrunnene til at Facebook valgte Luleå er det nordlige klimaet. Dataservere drar nytte av klimaet i nord ved å holde datamaskinene kjølige. Facebook inngikk i 2013 en femårig avtale med den svenske energiprodusenten Vattenfall AB om fornybar elektrisitet som gir 100 prosent strøm via vannkraft fra Lule-elven til det store datasenteret.

 
  Å holde internettserverne kjølig er ikke lett, og energiforbruket i alle datasentre har alltid vært en hodepine for tekniske selskaper. For Facebook var løsningen imidlertid enkel: flytt til et kaldt land.
Det sosiale nettverket etablerte sitt Luleå datasenter i Nord-Sverige (bare 11 mil sør for Polarsirkelen) for flere år siden, men det er åpenbart fortsatt en stolthet for CEO (adm.direktør) Mark Zuckerberg.

For en ting er den mest åpenbare fordelen ved å legge et datasenter nord i Europa; temperaturen. Omtrent 3/4 av året er Luleå bitende kaldt, med vintertemperaturer som ofte kryper under -30 grader, og disse kjølige vindene kan trekkes inn i bygningen for å avkjøle tusenvis av servere. I tillegg kan overflødig varme generert av serverne brukes til å varme opp oppholdsrom og kontorer. Dessuten trekker anlegget kraft fra nærliggende vannkraftkilder, noe som betyr at det er selskapets mest miljøvennlige datasenter til dags dato. I tillegg er det at Sveriges super-fiberoptiske nettverk gjør landet til et utmerket valg for å finne sitt første utenlandske datasenter.

 
 

Facebook's nyeste datasenter i Luleå som åpnet i juni 2013 er på hele
27.000 kvadratmeter og er selskapets første utenfor USA.

 
  Senteret åpnet i 2013, og var Facebook's første utenfor USA. Når det er mulig, brukte vi det vakre treet og kunsten i området til å vise frem lokale håndverk.
 
  Kanskje det beste utsiktspunktet for å forstå størrelsen på et Facebook-datasenter er på taket, hvor den fulle utbredelsen av anlegget utfolder seg for deg. Ja, det er et stort tak - enda dette bare viser lengden på et vis.. og bare 1/4 av det hele.... se bildet øverst på siden for å se hele anlegget
 
  Det kreves et stort nettverk for å støtte et globalt publikum. Her er en av datasalene i Luleå, med rader av serverrack på hver side av en sentral korridor. Kald luft fra anleggets øverste nivå "penthouse" kjølesystem kommer inn i rommet over denne sentergangen, og er diffusert av skjermbildene sett i nærheten av toppen av bildet, noe som hjelper luften til å spre seg til enden av radene.
 
  Om lag 70 prosent av Facebook's brukere er utenfor USA og Canada. Serverne er et resultat av FB's Open Compute-initiativ, der det ble utviklet spesifikasjoner for serverne som var åpent delt med alle som viste interesse, deriblant FB's eget ingeniørteam.
 
  Man kan observere at serverstativene er redusert til grunnleggende, slik at det går kjøligere. Det kan også lett nås og repareres raskt. For noen år siden tok det en time å reparere en server-harddisk. På datasenteret i Luleå er det bare to minutter.
 
 

Utstyr i sentrum er "redusert til grunnleggende" for å kjøre raskere, med gamle harddisker ødelagt på stedet for å beskytte brukernes personvern.

 
 

Der står han, hanskede hender griper snart-å-bli-ødelagte disker fylt med de dyrebare Facebook-innleggene dine, skryte-feriebilder, ubehagelige og se-så- flink-jeg-er matbilder og ignorerte hendelsesinvitasjoner. Maskinen bak ham er klar til å tygge opp aluminium, keramikk og glass til det ikke er mer enn en haug med elektronisk avfall.

Vi vet ikke mye om servertekniker Christer - bare at i en nylig Facebook-post fra Mark Zuckerberg, ble Jonsson valgt for å illustrere selskapets prosedyrer for å ødelegge gamle og dårlige lagringsstasjoner, men bildet er verdt mer enn tusen ord. "Det er viktig for folk å vite at ingenting forlater nettstedet og at deres data er trygge. De gamle stasjonene blir ødelagt." uttaler servertekniker Christer Jonsson.

 
 

En haug med kasserte og lemlestede harddisker, hvor ødeleggelsen er av hensyn til sikkerheten for deg og meg.

 
  "Det er ikke noe mer effektivt datasenter i verden."
- Jay Park, VD for Data Center Design og konstruksjon.
 
  Servere, maaange servere.

Her ser du på rackene i Luleå-anlegget, med nettverksbrytere på toppen av rack, servere som fyller hoveddelen av rack og lagring i bunnen.

 
  Blått lys er viktig for å hjelpe serverne å se kjølige ut, såvel som å føle seg kule :-) I raden til høyre opptar UPS-enhetene mellomrom mellom "triplet"-stativene.
 
  Et bilde av datasentertekniker Emilie De Clercq, med en sterk 'Madonna & Child' vib til det. Legg merke til at Apple Mac maskinen (bak på disken) - ser ut til at Facebook har vært forsiktig med merkenavn :::
 
 

Det øvre nivået på Facebooks datasenter tjener som et stort kjølesystem, med frisk luft inn i bygningen gjennom ventilasjonsluker på taket. Deretter passerer luften gjennom en serie kamre som filtrerer og avkjøler luften ytterligere, som deretter kommer inn i serverområdet i underetasjen. Disse viftene bidrar til å opprettholde trykk for å lede luften gjennom filtrene.

 
  Hva skjer med den varme luften som kommer ut av baksiden av Facebooks servere? Den stiger inn i et plenum over dataserverlokalet, og deretter inn i dette kammeret på slutten av "penthouse"-nivået, hvor det typisk vil bli ventilert ut til utsiden gjennom rad av vifter til venstre. På kalde dager kan eksosvarmen resirkuleres og blandes med uteluft for å justere temperaturen før den kommer inn i datahallen. Her et annet bilde; elsker dette bildet fordi det ser ut som en science-fiction-film, sa Zuckerberg. Han har rett, selv om det egentlig ikke ser ut som en spesielt glad sci-fi-film - mer av en dystopi.
 
  Facebook's datasentre er kjent for deres kunstverk, spesielt panoramabilder som gjør kontormiljøene mer levende og arbeidsplassen mer triveligere.
 
 
  Bildene i Facebook's datasentre gjenspeiler vanligvis et aspekt av lokalsamfunnet.
 
  Bildene i Facebook's datasentre gjenspeiler vanligvis et aspekt av lokalsamfunnet. Dette avslapningsområdet i anlegget i Sverige fremkaller Aurora Borealis, eller nordlys. Luleå ligger ikke langt under Polarsirkelen, ca 11 mil nordfor.
 
  "Det er en veldig viktig jobb med sikkerheten for over 27.000 kvadratmeter,
og jeg er veldig stolt over å være klarert med det ansvaret."
- Linnéa Svallfors, Securitas.
   
   
   
  Gå til toppen
   
 

Kilde:

 
     
   
     
   
     

 


ProPC - en del av MultiTeam - ePost: post@propc.no - Mobil: 907 98347