Hovedside  ||  Informasjon  ||  Tjenester  ||  Nyttige tips  ||  Linker  ||  Arkiv  ||  Kontakt  ||  Kundeservice  || Tilbake

16.01.2017, oppdatert 01.11.2017
Gå tilbake til APPsiden


gjør PC'n din raskere

CCleaner er et sikkert program som gjør det enkelt å avinstallere programmer og fjerne midlertidige filer som samler seg ved bruk av Windows.

CCleaner Free er gratisversjonen og holder i massevis til deg og meg. Programmet går ganske grundig til verks, sletter ubrukte og temporære filer fra PC'n din, og fjerner surfespor og historikk i programmene dine. Du kan selv velge hva som blir fjernet.

Du gir i praksis Windows en rundvask, for å si det enkelt. Resultatet? CCleaner bidrar definitivt til å frigjøre plass på harddisken, fjerner surfespor og historikk. Og i beste fall kan det også løse programfeil og bidra til at både Windows og programmene dine starter og jobber raskere. Programmet søker etter feil og etterlatenskaper fra avinstallerte programmer i registeret, og fjerne disse kjapt og greit. Fordelen med å rydde på denne måten er at du får raskere PC og mer lagringsplass, pluss at programmet kan brukes til å fjerne sensitiv brukerinformasjon, det vil si surfehistorikk og lignende.

CCleaner (egentlig Crap Cleaner) fra Piriform har vært på markedet i flere år og er nærmest å regne som obligatorisk for alle som er opptatt av å holde Windows ren, stram og smidig. CCleaner er førstevalget og det mest populære oppryddingsprogram i alle datamiljøer.

Før du setter i gang
Vær oppmerksom på at CCleaner går ganske grundig til verks, og det kan derfor være lurt å gjøre noe forarbeid
før du eventuelt setter i gang. Ta uansett regelmessig sikkerhetskopi av viktige data.


Last ned (se lenger ned på siden)
Last ned "Free"-gratisversjonen som er godt nok!

Slik bruker du CCleaner Free
Vi tar en gjennomgang av programmet – CCleaner.

Programvinduet i CCleaner er delt i fem faner:
Renser
Register
Verktøy
Valg
Oppgrader
(unødvendig)

Vi tar kun for oss de 4 første valgene da "Oppgrader"
gjelder oppgradering til full-versjon (ikke nødvendig).

Renser

"Renser" sletter diverse filer som er blitt samlet opp mens du bruker Windows. Det dreier seg blant annet om midlertidige internettfiler, informasjonskapsler, og andre midlertidige filer.


Du kan videre velge mellom
to faner: Windows og Programmer, som kan brukes til å velge filer som skal fjernes. Bak Windows-fanen finner du programmer som er innebygd i Windows, mens bak Programmer-fanen finner du tredjepartsprogrammer.

Det er du selv som bestemmer hvilke filer som fjernes, bare sett en hake ved det du ønsker at skal bli fjernet, og trykk på Kjør CCleaner-knappen.
Renser-funksjonen fjerner altså ikke selve programmene, men kun midlertidig brukerdata som samles opp mens du bruker datamaskinen.
Fjerningen av filene skjer automatisk, etter at du trykker på Kjør CCleaner-knappen.

NB! Du behøver ikke gjøre noe med disse innstillingene.
Som standard (Default) er CCleaner ved innstalleringen
innstilt på å håndtere de mest vanlige sikre oppgavene.

Vær klar over at du kanskje ikke ønsker at alle filene skal fjernes. Hvis du for eksempel fjerner alle informasjonskapslene, så vil ikke nettleseren huske midlertidige brukerdata som du kanskje ønsker at den skal huske.
Hvis du ønsker å bevare informasjonskapsler, er det bare å fjerne haken ved «Cookies» for nettleseren du bruker, for eksempel Internet Explorer, Firefox, eller en annen nettleser.

Register

"Register" gjør det mulig å rydde i Windows-registeret. Trykk på "Søk etter feil"-knappen, og deretter Reparer merkede feil-knappen, det vil si når programmet er ferdig med søket.

Du får en mulighet til å ta sikkerhetskopi av registeret. Hvis det skjer noe feil etter bruk av denne funksjonen, har du muligheten til å gjenopprette registeret ved å høyreklikke på .REG-filen (og velge “Merge”) som ble opprettet, men kun dersom du valgte å sikkerhetskopiere registeret. REG-filen lagres i Mine dokumenter-mappen i Windows.

CCleaner rydder automatisk i registeret, og programmet er til å stole på – datateknikere har brukt denne register-funksjonen i mange år og har aldri opplevd feil.

NB! Du behøver egentlig ikke gjøre noe med disse innstillingene.
Som standard (Default) er CCleaner ved innstalleringen
innstilt på å håndtere de mest vanlige sikre oppgavene.

Det kan være lurt å bruke Register-funksjonen etter at du har fjernet etter eller flere programmer på PC-en, fordi en slik fjerning legger gjerne igjen filrester i registeret. Det er noen som mener at det kan være farlig å rense registeret, og disse har delvis rett. Det vil si, dersom det oppstår feil i registeret, kan dette få fatale konsekvenser for Windows. Den gode nyheten er at CCleaner rydder automatisk i registeret, og programmet er til å stole på – datateknikere har brukt denne register-funksjonen i mange år og har aldri opplevd feil.

Verktøy

"Verktøy" gir tilgang til flere muligheter.

NB! Du behøver egentlig ikke gjøre noe med disse innstillingene.
Som standard (Default) er CCleaner ved innstalleringen
innstilt på å håndtere de mest vanlige sikre oppgavene.

«Avinstallere programmer» er egentlig samme som den innebygde avinstallasjonsfunksjonen i Windows, men CCleaner går mer detaljert til verks, det vil si du kan fjerne flere programmer. Trykk på et aktuelt program i listen, og velg Run Uninstaller.

«Oppstart» gir mulighet til å fjerne uønskede programmer i Windows-oppstarten. Faktisk den funksjonen du har mest nytte av, slå av og på programmer i oppstarten. "Slett oppdrag" bør du unngå, bruk heller "Av"-knappen, da kan du slå på igjen etter at du har prøvd deg fram.

«Nettleser plugins» gir mulighet endre innstillingene for nettleserne dine.

«Diskanalyse» gir mulighet til å finne filer som bruker plass på datamaskinen din.

«Finn doble» gjør det mulig å finne identiske filer som forekommer på flere steder samtidig. Søker for deg for å finne duplikat-filer, filer du har lagret dobbelt.

«Tilbakestilling av systemet» gir en oversikt over gjenopprettingspunkter i Windows. Er egentlig samme som den innebygde funksjonen i Windows.

«Disk Wiper» kan brukes til å slette data fra harddisken på ordentlig.

Valg

"Valg" gir deg blant annet tilgang til innstillinger for programmet CCleaner.

NB! Du behøver egentlig ikke gjøre noe med disse innstillingene.
Som standard (Default) er CCleaner ved innstalleringen
innstilt på å håndtere de mest vanlige sikre oppgavene.

«Innstillinger» gir deg muligheten til å kjøre CCleaner ved oppstart, noe som ikke er å anbefale da det opptar ressurser. Kjør heller CCleaner manuelt en gang innimellom eks. hver måned. Du har videre flere andrevalg.

«Kapsler» (Cookies) gir deg full kontroll over informasjonskapsler på din datamaskin. Her kan du eventuelt slette enkelt kapsler, eller alle.

«Inkluderer» er for de avanserte.

«Utelat» er for de avanserte.

«Scheduling» kan settes til at CCleaner kjører på fate tidspunkt etter en bestemt tidsplan.

«Overvåkning» er en funksjon som vurderer om PC-en din drar nytte av CCleaner-bruk, det vil si den overvåker systemet og kan gi deg beskjed når PC-en drar nytte av at du kjører CCleaner.

«Brukere» gir mulighet at bestemte brukere kan kjøre programmet og ikke. (Gjelder kun PRO-verjonen). Standard for FREE-versjonen er gjeldende buker (deg).

«Avansert» gir deg tilgang til noen ekstra innstillingsmuligheter.

«Om» gir deg informasjon om selve programmet.

SLÅ AV overvåking

En av funksjonene i CCleaner er kontinuerlig overvåking av PC-en din. Programmet tilbyr overvåking både av hele systemet og av nettleseren din. Hensikten er å optimalisere PC-en. Ulempen med denne overvåkingen er at du får et sprettoppvindu nederst til høyre på skrivebordet (system tray). Dette vinduet spretter opp ganske ofte og er ganske irriterende.
Du kan heldigvis slå av denne funksjonen – det gjør du i CCleaner-programmet via menyvalget Valg og Overvåkning. Her kan du fjerne haken ved «Velg systemovervåking», «Velg nettleserovervåking» og «Aktiv overvåkning». Du får et varsel når du deaktiverer, og det er noe programmet ikke anbefaler, men poenget er at du kun skal kjøre CCleaner etter behov og ikke hele tiden.
Kjør heller CCleaner manuelt en gang innimellom eks. hver måned.

Last ned CCleaner
Du finner informasjon om CCleaner og nedlastingslenke på www.piriform.com

Last ned "Free"-versjonen som er gratis og fullt ut funksjonelt.

1. Gå til www.piriform.com

Det støtter Windows 2000, XP, Vista, Windows 7, Windows 8 og Windows 10, og både 32-bit og 64-bit. CCleaner Free anbefales for folk flest, mens CCleaner Portable anbefales for teknikere.
Last ned "Free version"-gratisversjonen som er utmerket nok!
Du kan under installasjonen av CCleaner velge språkversjon, blant annet en norsk versjon. Vær oppmerksom på at programmet vil blant annet legge til et menyvalg i høyreklikkmenyen for papirkurven i Windows, men dette kan du eventuelt velge bort.

2. Gå til "For Home"
og velg "Download Free Version"

3. I vinduet velger du feltet "CCleaner Free"
gå deretter ned på siden og klikk "Free Download"

4. I det nye vinduet, velg "Free" og "Download"

5. Om ikke nedlastingen starter automatisk,
klikk på "Start Download"

6. I neste vinduet kan du tilpasse, se bildet under.

7. Tilpass innstalleringsvalg
Klikk "Installer"

8. Når innstalleringen er ferdig,
fjern krysset foran "se versjonsmerknadene",
deretter klikk "Kjør CCleaner"

9. Gå i gang og bruk CCleaner


Utvid CCleaner med
CCenhancer

CCleaner Enhancer er et lite verktøy som gjør at programmet CCleaner får støtte for mange hundre ekstra programmer, som fører til betraktelig økning av mulighetene i programmet CCleaner, det vil si det øker antall programmer som er mulig å rydde opp i.

CCleaner må være på plass før du eventuelt installerer CCleaner Enhancer.
Vær oppmerksom på at programmet prøver å installer en ekstra verktøylinje, men dette kan du velge bort under installasjonen, dersom du ønsker det.

CCenhancer kan lastes ned fra www.singularlabs.com


Sjekk for øvrig også et annet program fra Piriform, Recuva, som gjenoppretter data du måtte ha slettet ved et uhell.

Recuva kan lastes ned fra www.piriform.com/recuva

 

 

 

 

 

Gi tilbakemelding eller kommentarer til artikkelen: [email protected]


Gå til toppen

 


ProPC - en del av MultiTeam - ePost: [email protected]